Somuran jokamieskausi ajettiin päätökseen

Päivän somerolaisvoitosta vastasi veteraanikuljettaja Pasi Piekkala. Kuva © Jani Tamminen
www.somurakuppi.fi

Teksti: Juha Laakso
Juttu julkaistu Somero-lehdessä 7.8.2018

Luokkavoitto ja neljä muuta palkintopallisijoitusta kruunasivat Someron Urheiluautoilijoiden jokamiesluokan kuljettajien kuluvan kauden päätösosakilpailun kotoisella moottorirata Somuralla sunnuntain Wallius JM THU-Team 40v -kisassa. Nyky-lohjalaisen, tarkemmin määrittäen nummipusulalaisen THU-Teamin 40-vuotisjuhlakilpailuna ja saman seuran järjestelyvastuulla käydyissä vauhtiajoissa kamppailtiin kuuden eri luokan pokaaleista lähes sadan kolmenkymmenen lähtöviivalle asettuneen kuljettajan voimin.

Päivän somerolaisvoitosta vastasi veteraanikuljettaja Pasi Piekkala. Hän eteni niin sanotun pappaluokan voittoon maltillisesti kiiruhtaen. Alkuerässään Piekkala sijoittui kolmanneksi, semifinaalissa edelle ehti Someron UA:n seurakaveri Markku Tamminen, mutta finaalissa Piekkala kaahasi ruutulipulle ensimmäisenä, Tammisen jäädessä keskeytyksen myötä kisan kuutossijalle.

Poikkeuksellisesti heti aamupäivällä ajetussa yleisen luokan kilpailussa koettiin somerolaisittain niin paljon vastoinkäymisiä, ettei yhdelläkään SomUA:n edustajalla ollut asiaa kärkikolmikkoon. Tällä kertaa yksikään SomUA:n kuljettaja ei selvittänyt semifinaaleista tietään suoraan A-finaaliin. Sijoituserien ja B-finaalin kautta sinne oli tie auki vielä useammallakin täkäläisellä, mutta lopulta vain Miikka Tamminen onnistui B-finaalin ylivoimaisen voittonsa turvin nappaamaan paikan A-finaalin lähtöviivalta.

Lounais-Hämeen UA:n Janne Markkula ampaisi startista vikkelimmin liikkeelle ja lipui kierros kierrokselta muiden tavoittamattomiin. Myös Tamminen sai tuttuun tapaansa hyvän lähdön, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Kuutossija merkitsi samalla sitä, että ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen Tammisen kausi kotiradalla päättyi ilman ainuttakaan yleisen luokan osakilpailuvoittoa.

Tammisen (6.) ja Piekkalan (10.) väliin SomUA:n edustajista yleisen luokan lopputaulukossa sijoittui Sami Karhunen (7.). Terävimmän kärjen takana seuran kokonaispanosta täydensivät Jarno Heikkilä (12.), Jussi Tuomela (13.) ja Lauri Laine (14.).

Piekkala (nro 22) jäi kisassa yleisen luokan sijalle 10, mutta voitti Somurakupin. Kuva © Kari Eerikäinen, Somero-lehti
Myös hienon kauden ajaneen SomUA:n Jere Piekkalan yleisen luokan päätösosakilpailu tyssäsi teknisiin ongelmiin. B-finaaliin asti nuorukainen onnistui tiensä raivaamaan, mutta kolmosvaihteen juututtua päälle, jatkopaikan tavoittelu päättyi lähtöviivalle. Jere Piekkalalla oli joka tapauksessa aihetta juhlaan, sillä hän oli jo ennen päätöskisaa varmistanut järjestyksessään viidennen Somurakupin voiton. Häntä ennen tätä Somuran kisojen yleisessä luokassa jaettavaa titteliä olivat päässeet juhlimaan lohjalaisen THU-Teamin Saku Vasenius ja hänen jälkeensä peräti kolmesti peräkkäin Miikka Tamminen. Tamminen oli triplansa myötä kaapannut edellisen Somurakupin kiertopalkinnon kaappiinsa, joten Piekkala otti nyt ensimmäisen kiinnityksen uuteen pokaaliin.

Janne Markkulan kaksi peräkkäistä ykkössijaa nostivat L-H UA:n miehen kupin kakkoseksi. Kärjen osalta kuppitaistelu muodostui kahden seuran väliseksi väännöksi, kun kolmanneksi sijoittui SomUA:n Tamminen, L-H UA:n Tero Hakanen nousi hyvän päätöskisansa ansiosta neljänneksi ja SomUA:n Tuomela oli kokonaispisteissä viides.

Nuorten sarjassa SomUA:n tämän kauden tulokaskuljettaja, 15-vuotias tammelalainen Eemeli Toivonen jatkoi hienoa debyyttikauttaan. Heinäkuussa hän hurjasteli Somuralla kakkosijalle ja uudisti saman sijoituksen kauden päätöskisassa.

Myös naisten kisassa somerolaisseuran edustajalle sattui lähes täysosumapäivä, kun Elina Virtanen saavutti kauden ensimmäisen palkintopallisijoituksensa kotiradalla.

Pitkän kisapäivän päättivät limittäin lähtöjään ajaneet etuveto-/kardaaniluokan sekä tuuppareiden kuljettajat. Viime mainitussa osanottajajoukko koostui pitkälti samoista kuljettajista, jotka jo aamupäivällä olivat kaasutelleet yleisessä luokassa.

Miikka Tammisen moottoriongelmat eivät päivän edetessäkään hellittäneet, mutta mies oli päättänyt taistella kärkisijoista viimeiseen asti. Somerolainen tarjosikin sekä semi- että A-finaalilähdössä puolituhantiselle yleisömassalle nähtävää koko rahan edestä: kun auton tehot eivät riittäneet, Tamminen-juniorin piti raivokkaalla yrityksellä ja oikeisiin kohtiin ajoitetuilla ohituksilla raivata molemmissa starteissa tiensä jälkijoukoista kärkipäähän.

Kärkikaksikko Mynämäen UA:n Antti Mätingin johdolla oli jo ehtinyt liian pitkälle karkumatkalle, mutta seurakaverinsa Jere Piekkalan Tamminen hiillosti kylki kylkeä vasten –taistelussa taipumaan taakseen nelossijalle.

EVK:ssa puolestaan SomUA:n kaksikko Petri Leino – Sami-Pekka Lehtinen joutui hakemaan A-finaalivauhdin sijoituskarsintaerästä. Kaksoisvoiton myötä kumpikin lunasti paikan päätöslähtöön ja jatkoi vauhdikasta menoaan edelleen. Leino sijoittui lopulta kolmanneksi ja Lehtinen neljänneksi. Suoraan välierästä A-finaaliin edenneen Timo Koivusen oli taipuminen kaksikon taakse luokan viitossijalle.

Someron Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Vesa Nurmi. Kuva © Kari Eerikäinen, Somero-lehti

Kilpailukausi Someron moottoriradalla päättyi tänä vuonna totuttua aikaisemmin. Yhtenä syynä syksyn rauhoittamiseen kilpailutoiminnalta ovat toistaiseksi suunnitteluasteella olevat radan kunnostus- ja parannustyöt. Alustavissa kaavailuissa on lähtöalueen pohjalaatan uudistaminen päällystystä myöten, samoin alakaarteen ojittaminen ja asfalttipäällysteen uusiminen. Rataa tullaan mahdollisesti ensimmäisten mutkien kohdalta hieman suoristamaan ja katsomopenkkoja pitäisi sekä katsojien että kuljettajien turvallisuuden parantamiseksi uusia. Myös autojen katsastuskatos kaipaisi hieman ”päivitystä”.

Someron UA:n toiveissa onkin, että rataparannusten myötä seuralla olisi entistä paremmat edellytykset jo vuoden 2020 Suomen mestaruuskilpailujen anomiseen ainakin senioreiden, naisten, nuorten ja EVK-luokan osalta.

Somuralla kilpailukausi on siis jo ohitse, mutta Someron UA:n jokamieskuljettajat jatkavat ratataistojaan muualla vielä muutamien viikkojen ajan.

Kokonaisuudessaan jokamiesluokan kausi on seuramme osalta sujunut hyvin. Positiivista kehitystä on tapahtunut myös taustalla, sillä tämän vuoden aikana seuraan on kirjattu toistakymmentä uutta jäsentä ja heidän kokonaismääränsä on jo yli kaksisataa.
– Vesa Nurmi

Someron UA:n kuljettajien sijoitukset:
Yleinen: 6. Miikka Tamminen / 7. Sami Karhunen / 10. Jere Piekkala / 12. Jarno Heikkilä / 13. Jussi Tuomela / 14. Lauri Laine / 19. Henri Kuisma
Nuoret: 2. Eemeli Toivonen / 8. Susanna Kontio
Naiset: 3. Elina Virtanen
Papat: 1. Pasi Piekkala / 6. Markku Tamminen / 7. Ari-Pekka Lehtinen / 8. Risto Uunimäki / 10. Jukka Nurmi
Tuupparit: 3. Miikka Tamminen / 4. Jere Piekkala / 8. Jussi Tuomela
EVK: 3. Petri Leino / 4. Sami-Pekka Lehtinen / 5. Timo Koivunen / 7. Jarmo Kontio / 9. Harri Virtanen

Someron Säästöpankki -Jokkis tulokset: Jokkis.netin Online
Someron Säästöpankki -Jokkis (tuuppari ja EVK) tulokset: Jokkis.netin Online

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *