Vauhtia, iloa ja murheita Ässä JM XXXIII -kisassa

Piekkala yritti ohittaa L-H UA:n Janne Markkulaa, mutta sopivaa tilaisuutta ei vain tullut.

www.somurakuppi.fi

Teksti: Juha Laakso
Kuvat: Kari Eerikäinen
Juttu julkaistu Somero-lehdessä 10.7.2018

Someron Urheiluautoilijoiden jo 33. kerran järjestämä jokamiesluokan autokilpailu Ässä JM XXXIII tarjosi yli neljäsataapäiselle katsojajoukolle tuttuun tyyliin vauhdikkaita ratakamppailuja, iloisia voittajia ja asiaan kuuluvina höysteinä myös ”kaatoja”, autojen tekniikkamurheita ja niiden myötä pettymyksen tunteita.

Markku Tamminen teki komean paluun pappaluokkaan.

Yleisen luokan A-finaaliin asti tiensä raivasivat Jere Piekkala ja Miikka Tamminen. Heistä kumpikaan ei saanut lähtöään onnistumaan aivan nappiin, vaan keulapaikalle sännännyt Lounais-Hämeen UA:n Janne Markkula sai pitää kärkipaikkansa loppuun asti. Piekkala liimautui tiukasti Markkulan kantaan ja teki pari kelvollista ohitusyritystäkin, mutta joutui tällä kertaa tyytymään kakkossijaan. Erinomainen saavutus on tietysti sekin 21-vuotiaalta vasta muutama viikko sitten ensimmäisen Somuran radan valloituksensa tehneeltä nuorukaiselta.

Yleisessä luokassa kamppaillaan viidettä kautta läpi kesän jatkuvan Somurakupin pisteistä. Kahdessa aiemmassa kisassa Kupin yhteispisteissä korskean kaulan kilpakumppaneihinsa repäisseellä Piekkalalla oli kärkipään sijoituksen turvin tilaisuus jo varmistella kokonaiskilpailun voittoaan. Käytännössä kakkossija ja sen tuomat neljätoista pistettä sinetöivät jo melkoisella varmuudella Piekkalalle Somurakupin kokonaisvoiton.

Hieman lisää jännitystä vajaan neljän viikon kuluttua ajettavaan päätösosakilpailuun olisi saatu, mikäli A-finaalissa neljänneksi jätetty Tamminen olisi pystynyt hilaamaan sijoitustaan edes pykälän verran ylöspäin. Piekkalalla on kolmesta Somurakupin osakilpailusta koossa jo 44 pistettä, eli turvallinen 24 pisteen etumatka 20 pinnaan sunnuntaina nousseeseen Tammiseen nähden. Jotta Piekkalan syrjäyttäminen kärjestä olisi edes teoriassa mahdollista, elokuun kilpailussa yleiseen luokkaan pitäisi saada vähintään 80 osanottajaa, jolloin voittajalle olisi tarjolla 25 pisteen potti.

Someron UA:n kuljettajista vain yksi nappasi tällä kertaa luokkavoiton: komean paluun niin sanotun pappaluokan kärkikahinoihin tehnyt somerolainen Markku Tamminen, 54. ”Tami” voitti ensin alkuerälähtönsä ja toisti saman tempun A-finaalissa, saavuttaen kauden ensimmäisen voittonsa kotiradalla. Näin pappaluokan valtikka pysyi Somerolla, vaikka kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua voittanut Pasi Piekkala ei nyt asettunut starttiviivalle. Harmi, sillä olisihan se ollut hienoa nähdä näiden kahden somerolaiskonkarin keskinäinen yhteenotto pitkästä aikaa sellaisissa olosuhteissa, kun molempien ajokalusto toimii moitteitta.

Eemeli Toivonen valitsi Someron UA:n seurakseen somerolaisen kummisetänsä Lauri Laineen vinkistä.

Sunnuntain kolmannesta somerolaisseuran palkintopallisijoituksesta vastasi uransa ensimmäisiä kisoja läpikäyvä 15-vuotias tammelalainen Eemeli Toivonen. Nuorten luokan alkuerän kakkossija kiidätti Toivosen suoraan A-finaaliin, jossa hän vasta muutaman kisan kokemuksellaan rynni hienosti toiseksi. Voiton vei Somuran kesäkuun kilpailun tapaan Valkeakosken–Toijalan Seudun UA:n Rasmus Riippi.

Kuten todettu, yleisöä radan reunamilla oli jälleen mukavasti, mutta osanottajamäärät esimerkiksi yleisessä luokassa ovat viime vuosina olleet hieman huolestuttavassa laskusuunnassa. Toissa vuonna Ässä JM:n yleisessä luokassa kamppaili 73 kuljettajaa, vuosi sitten heitä oli 58 ja tällä kertaa enää 44. Ilmiö ei toki ole vain Someroa koskeva. Päinvastoin, monilla muilla radoilla osanottajamäärien väheneminen on ollut huomattavasti rajumpaa.

Someron UA:n kuljettajien sijoitukset:
Nuoret: 2. Eemeli Toivonen
Papat: 1. Markku Tamminen / 6. Jukka Nurmi / 7. Ari-Pekka Lehtinen
EVK: 6. Sami-Pekka Lehtinen / 10. Jere Piekkala
Yleinen: 2. Jere Piekkala / 4. Miikka Tamminen / 11. Lauri Laine

Ässä JM XXXIII tulokset: Jokkis.netin Online

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *